Hoe ontstaat dyslexie?

Liever luisteren? Klik hieronder op start.

Wat is dyslexie en hoe ontstaat het? Op die vraag zijn tal van antwoorden. Verschillende inzichten. Aan de ene kant mensen die dyslexie als probleem zien en aan de andere kant mensen die op een positieve manier over dyslexie praten. Je hoort ze over rechter- versus linkerhersenhelft. Over beelddenken versus woorddenken.

Ze hebben het over de gave van dyslexie – het speciale talent dat alleen mensen met dyslexie hebben.

Dyslexie Anders Bekeken gaat nog een stap verder. Het beeld van dyslexie, en wat je eraan kunt doen, wordt namelijk pas compleet als je de neurowetenschap erbij haalt, de wetenschap die zich bezighoudt met hersenen.

Feitenkennis over het brein

 • Om echt te begrijpen wat dyslexie is, heb je enige feitenkennis nodig over hoe de hersenen werken – in het bijzonder over de functie van de buitenste laag van de grote hersenen: de cortex. De cortex wordt meestal beschreven in twee helften:
  • de linkerhersenhelft
  • de rechterhersenhelft
  Maar er is nog een kant aan de cortex, een beetje onderbelicht, maar die net zo belangrijk is als de linker- en rechterhelft: de frontale kwab of prefrontale cortex, net achter het voorhoofd.
 • De prefrontale cortex is een van de belangrijkste controlecentra van de hersenen en zorgt ervoor dat beide hersenhelften samen goed functioneren. De linker- en rechterhersenhelft staan namelijk voor verschillende functies. De linkerhersenhelft is actiever bij logische, analytische denkprocessen (woorddenken), de rechter bij ruimtelijke en creatieve denkprocessen (beelddenken) en gevoelens. Die linker- en rechterhersenhelft werken voortdurend samen. Dyslexie Anders Bekeken benadrukt: het is nooit óf links, óf rechts.

  • Je hebt én rechts én links nodig om te lezen en te rekenen.
  • Je gebruikt én rechts én links als je creatief denkt.
  • Hoe deze twee hersenhelften samenwerken, is de sleutel om dyslexie te begrijpen. Niet alleen waar de afzonderlijke hersenhelften in zijn gespecialiseerd.
 • Leren gaat het beste als linker- en rechterhersenhelft en de prefrontale cortex goed met elkaar en de rest van de hersenen samenwerken. Zodra één deel uit de pas loopt, wordt leren moeilijk. Dat is het begin van dyslexie. Als de communicatie tussen linker- en rechterhersenhelft vaak en lang hapert, zonder dat de prefrontale cortex dat proces controleert, heeft dat invloed op hoe de hersenen werken. En niet alleen dat, zelfs de ‘bedrading’, de feitelijke structuur van de hersenen verandert. Je kunt dus dyslectische hersenen krijgen door wat diezelfde hersenen doen.
 • Je kunt de prefrontale cortex actief inzetten om de rechter- en linkerhersenhelft weer goed op elkaar te laten aansluiten. Daardoor verdwijnt de dyslectische bedrading. De prefrontale cortex helpt bij het vormen van nieuwe, dyslexie-vrije zenuwbanen. De Davis-technieken ondersteunen de prefrontale cortex daarbij.

  Lees meer over hoe deze Davis-technieken worden toegepast.

Controle houden

Ron Davis heeft een manier gevonden voor mensen met dyslexie om zowel te profiteren van de voordelen van hun creatieve geest als controle te houden over de manier waarop ze hun hersenen gebruiken. Tegelijkertijd creatief zijn én de werkelijkheid nauwkeurig waarnemen en dus goed lezen en rekenen – dat is de Davis-methode.

Lees meer over hoe deze Davis-technieken worden toegepast.

Kijk naar een video over hoe ontstaat dyslexie

Video's over de werking van het brein

Bekijk ook de video's waarin Dr. Daniel Siegel uitlegt hoe de hersenen werken en over de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft.  

Facebook

YouTube

Meer weten over dyslexie en de Davis-methode?

Ontvang onze nieuwsbrief en leer hoe je op een andere manier naar leerproblemen kunt kijken. Gratis!

Sluit deze pop-up

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief. Daarin vind je tips, nieuws en onze agenda met lezingen, workshops, opleidingen en seminars. Daarnaast ontvang je het gratis kennispakket over Dyslexie Anders Bekeken. Je ontvangt vijf weken lang uitgebreide artikelen over dyslexie. Je leest daarin over hoe dyslexie ontstaat, welke factoren een rol spelen en wat je kunt doen om makkelijker te lezen en te leren.

Inschrijven is gratis, en uitschrijven kan op elk moment.

 • Maak uitgebreid kennis met Dyslexie Anders Bekeken
 • Elke twee maanden nieuws en tips in onze nieuwsbrief
 • Vijf artikelen over dyslexie en de Davis-methode